Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима души са ранени при стрелба в центъра на Тел Авив

Стрелецът е неутрализиран, съобщи полицията

Автор:
Снимка, направена с дрон, показва протеста срещу плана за реформа на съдебната система в Израел, Тел Авив, 9 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима души са ранени при стрелба тази вечер в центъра на Тел Авив, съобщи израелската полиция, която разследва версията за терористична атака, предаде АФП.

Полицията е неутрализирала въоръжения мъж, който е открил огън на главната улица "Дизенгоф" в центъра на Тел Авив, съобщи израелският Ynet. Според изданието състоянието на един от ранените се оценява като критично.

По-рано израелските медии съобщиха, че неидентифициран мъж е открил огън на няколко километра от многохилядно протестно шествие в центъра на града срещу правната реформа на правителството.  Полицията информира лаконично, че той е "неутрализиран".


Днес Израел за пореден път е разтърсван от масови протести срещу намеренията на консервативното правителство на Бенямин Нетаняху за реформи на съдебната система, които значително ще увеличат политическото влияние върху нея. Както и срещу политиката на кабинета по отношение на Западния бряг.

В телевизионно обръщение тази вечер президентът Исак Херцог нарече политическата криза "бедствие" и призова правителството да се откаже от намеренията си.

Същевременно израелският премиерът Бенямин Нетаняху пристига тази вечер на посещение в Италия. Той се е срещнал на международното летище "Бен Гурион" с американския министър на отбраната Лойд Остин. За да избегне блокада на пътя от протестиращи, Нетаняху е пътувал до летището с хеликоптер, съобщават израелски медии, цитирани от Ройтерс.

В интервю за днешния брой на италианския вестник "Република" Нетаняху предлага на Рим доставки на природен газ. Казва също и че според него е дошло време Италия да признае Йерусалим за столица на Израел.

Вицепремиерът Матео Салвини - лидер на партия "Лига", прегърна идеята с изявление, че това трябвало да стане "в името на мира, историята и истината".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна