Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки посетиха Народното събрание в Ден на отворените врати

3
Снимка: Мария Филева

Близо 4000 граждани посетиха Народното събрание в Деня на отворените врати по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Най-младият гост в парламента беше едва на два месеца, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Жители и гости на столицата се възползваха от възможността да дойдат в парламента. Мотивите им са различни:  

"Ние просто искахме да преживеем това да сме вътре в Народното събрание, да видим мястото, да усетим духа и съответно да чуем историите за това как сме се справили с въпроса с евреите, които ще се разкажат днес и да доведем малкото ни момче също да може да го преживее."

"Искам да разгледам това, което виждам по телевизията и по радиото, което ми се казва, реда как е, залата да видя, къде са стаите на отделните партии."

В пленарната зала на Народното събрание председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев разказа за събитията, направили възможно спасяването на българските евреи.

"Именно силата на гражданското общество, участието на публични фигури, на граждански организации, на съвсем обикновени хора - от низините до върховете буквално на българския елит, са направили възможно спасението на българските евреи, това действително чудо в цялостната история на Втората световна война."

В кулоарите на парламента могат да се видят две документални изложби – едната е посветена на усилията за спасяване на евреите, а другата – на личността на депутатите, начело с подпредседателя на 25-отото народно събрание Димитър Пешев, направили го възможно.

Специални гости бяха участниците в 10-ия национален литературен конкурс, озаглавен "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", който от тази година е международен. Негов организатор е Алберта Алкалай от Центъра за еврейско-българско сътрудничество.

"Това, което е поразително в посланията на младите хора е, че те са от различни държави, с различно историческо минало, но посланията им са абсолютно еднакви. Те са за хуманизъм, за това, че е възможно човек да остане човек в нечовешко време."

Вратите на парламента ще останат отворени до 16.00 часа.



Снимки: Мария Филева

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна