Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои 80-то издание на Венецианския кинофестивал

Снимка: „Европа синемас

Българин отново има шанс да стане част от младежкото жури на кинофестивала във Венеция.

„Европа синемас“ се обърна към екипа на Дома на киното да участва в избора на „посланик“ от името на България. Инициативата е известна като „27 пъти кино“ и дава възможност на 27 киномани (по един участник от всяка държава на Европейския съюз) да се включат като членове на журито в предстоящото 80-о издание на Венецианския кинофестивал от 30 август до 9 септември тази година. Основната цел е промоция на общите ценности и културно многообразие чрез киното сред младите хора.  

Кандидатите трябва да са на възраст между 18 и 25 години, а до 29 март трябва да изпратят видео селфи на английски език, на тема „Какво е Европа?“ с продължителност не повече от 30 секунди. Домът на киното ще предложи трима кандидати за журито на младите киномани. Те ще бъдат избрани между зрителите на „Европейско кино за учащи”, а българският представител ще бъде избран от селекционна комисия във Венеция измежду кандидати, подадени и от други киносалони в България, членове на веригата „Европа синемас“.

Краен срок за подаване на документи – 29 март 2023. Документите се приемат на имейл адрес: press@siff.bg

За изискванията към кандидатите и изобщо за инициативата „27 пъти кино“ разказа за "Закуска на тревата" Светлана Дамянова от „Арт фест“.


Още по темата в звуковия филм.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна