Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Умни" табели и специални приложения за туристите в Пафос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Умни" интерактивни табели и специални цифрови приложения ще помагат на туристите в района на Пафос, една от най-популярните летни дестинации в Кипър. Това са част от инициативите, които започнаха да се реализират в рамките на мандата на града като "Европейска столица на интелигентния туризъм за 2023 г.".

За първото, пилотно цифрово приложение, бе избрано известно хилядолетно дърво, природен паметник в село Симу в област Пафос, за което се твърди, че е най-старото в Кипър.

Цифровият формат включва богат снимков материал на 14-метровото дърво, видео и 360-градусова обиколка на района, съобщиха от Компанията за развитие и насърчаване на туризма в Пафос, която в сътрудничество с Отдела по горите разработи приложението.

Статичните информационни табели са заменени с интерактивни табели от ново поколение. Чрез QR-код всеки турист може да получи информация на предпочитания от него език за вековното дърво и горите в района.

В най-скоро време ще бъдат инсталирани още 18 „интелигентни“ табели за забележителности в областта, а в следващата фаза са предвидени още 20.

Дигитализирането на информацията за паметници на историята, архитектурата, културата и природата по западното крайбрежие на Кипър надгражда туристическото изживяване и превръща областта в новаторска интелигентна дестинация, заявиха от туристическия борд на Пафос.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени