Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитският петролен гигант Saudi Aramco с рекордна печалба от над 161 млрд. долара

Изображение, предоставено от Saudi Aramco, показва платформи в находището Хасбах, Саудитска Арабия, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролният гигант "Сауди Арамко"  (Saudi Aramco) регистрира рекордно висока печалба от над 161 милиарда долара за миналата година. Това е почти три пъти повече от печалбата на "Ексон Мобайл". Заради сериозното покачване на цените на петрола компаниите от сектора отбелязват много високи печалби.

За сравнение – през 2021-ва годишната печалба на контролираната от саудитското правителство компания "Сауди Арамко" бе 110 милиарда долара, а ръстът на печалбата с над 50 милиарда долара се дължи на по-високите цени през 2022-ра, както и по-големия обем продукция. Миналата година петролният картел ОПЕК и съюзниците му във формата ОПЕК + се договориха за увеличаване на производствените квоти.

В съобщението на компанията не се посочва какво точно количество суров петрол е произведен, а са дадени общо стойности за целия добив на петролни продукти. Специализираната в енергийния сектор медия "Аргус" изчислява, че "Сауди Арамко" има добив на суров петрол 10,54 милиона барела дневно през 2022 при 9,11 милиона барела на ден година по-рано.

CNBC коментира, че с началото на руската инвазия в Украйна и западните санкции срещу руския петрол и природен газ заради военната агресия на Москва цените на черното злато отбелязаха значителен ръст. На годишна база обаче вече са с 25 % надолу спрямо най-високите си нива. Сортът "Брент" се търгува на ниво около 80 долара за барел.

Снимката е илюстративна - в Boursa Kuwait, архив/ ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени