Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Да осигурим модернизиране на китайската армия, за да стане тя "Велика стена от стомана"

Заключителна реч на Си Цзинпин на годишната сесия на китайския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай се нуждае от сигурност, за да се развива, и трябва да модернизира армията си, за да я превърне във "Великата стена от стомана". Това каза в понеделник китайският президент Си Цзинпин в речта си на церемонията по закриване сесията на Общокитайското събрание на народните представители, предаде Ройтерс.

Говорейки за първи път по време на своя безпрецедентен трети мандат като държавен глава, Си Цзинпин призова Китай да засили способността си да защитава националната сигурност и да управлява обществената сигурност.

"Сигурността е в основата на развитието, стабилността е предпоставка за просперитет“, каза той при закриването на годишната сесия на парламента.

Очаква се управляващата комунистическа партия да затегне партийния надзор по въпросите на сигурността, ход, който идва, след като президентът на страната смени висши служители по сигурността със свои доверени съюзници, напомня Ройтерс.

По време на речта си Си Цзинин също така каза, че Китай трябва да постигне по-голяма самостоятелност и сила в науката и технологиите, призив, който идва в момент, когато Съединените щати блокират достъпа на Китай до оборудване за производство на чипове и други авангардни технологии.

Относно Тайван, самоуправляващият се остров, който Китай твърди, че е негов и е основен производител на полупроводници, Си Цзинпин каза, че Китай трябва да се противопостави на "про-независимостта" и сепаратистките дейности, както и на намесата на външни сили. Китай има намерение постоянно да придвижва процеса към обединяване с Тайван, каза още китайският президент.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна