Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още един ден в музея с пътеводителя на Зорница Христова и Тодор Петев

Зорница Христова
Снимка: Радио София

Може да са ви познати филмови заглавия като „Една нощ в операта“ или по-близкото като години на производство „Една нощ в музея“, но за деца, които трябва редовно да спят, за да пораснат, времето за посещения е през деня. Дори и историите, които им се разказват трябва да са такива.

Зорница Христова и Тодор Петев зарадваха деца и родители с „Един ден в музея“ – не филм, а пътеводител за музеите и галериите на София и дори изданието спечели наградата "Златен лъв" за издателски проект с най-голяма обществена значимост през 2021 г.

Втората част на пътеводителя се нарича „Още един ден в музея.

В нея се разказва за природонаучния музей, за военноисторическия (НВИМ), за африканското изкуство и за Златю Бояджиев в „Квадрат 500“, праисторията в Археологическия музей, етнографската зала в НИМ, обясни пред Радио София Зорница Христова. Има и разходка пред средновековните икони в криптата на храм „Александър Невски“, както и в Докторската градина.

Илюстрациите са на Сияна Захариева.

Пътеводителят е за цялото семейство, за споделяне на това, което сме открили и ни е впечатлило.

В края на книгата има нетрадиционна част – как да си направиш музей вкъщи, да откриеш до себе си предмети, които също могат „да разказват истории“ – например стария часовник на дядо, сватбена снимка на родителите…

Има  предложение за съставяне на родословно дърво, което да се свърже и с картата на България, в зависимост от местата, за които знаем истории за разказване.

Пред Лили Големинова Зорница Христова предаде подробности и за участието си в Панаира на детската книга в Болоня.

Чуйте.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!