Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически музей-Батак – за историческото наследство и новите проекти

10
Теодора Пейчинова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

Теодора Пейчинова, директор на Историческия музей в гр. Батак – представи обектите, които са част от музейната структура, и разказа за музейните реликви, свързани с освобождението на България от османско владичество. "Музеят в Батак, откакто е създаден до днес, почива три дни в годината: на първи януари, на ден Великден и на 24 януари. През всички останали дни е отворен за посетители и е желано място от всеки българин, който е дошъл в Батак. Историческият музей е създаден през далечната 1956 година. В годините се разраства и днес музейният комплекс има три обекта – сградата на Исторически музей - Батак, етнографска експозиция Балинова къща и Шарова къща, която използваме за библиотека и за галерия."

Една от важните музейни задачи, според Теодора Пейчинова, е реализирането на общи проекти с другите български музеи. „Партнираме си много с музеите, обменяме изложби, което е един начин музеят да се представи пред по-широка публика. За тази цел правим много мобилни изложби, които лесно гостуват, с доста систематизирана информация. Представят не само колекции, но и събития, важни за един музей.“

Тя сподели също, че е важно да се развива комуникацията и сътрудничеството и с частните музеи. Както и че е необходимо да се обърне повече внимание на публиката и възможностите за нейното приобщаване към музеите. "Изискванията за частните музеи трябва да са същите, каквито са изискванията за съществуващите държавни музеи. Защото ние стриктно се придържаме към Закона за културното наследство и Закона за закрила и развитие на културата. В последните години се откриват частните музеи, и се отварят различни атракциони, на разни места. Би трябвало хората да се замислят "какво искам да видя и какво искам да науча?!" …Аз днес искам да отида на атракцион и да се забавлявам или искам да отида в музей, където подаряват познание. И когато човек сам си изясни какво иска да гледа, тогава всеки сам ще избере къде иска да отиде."

В разговора стана дума и за ролята на музея за опазване и популяризиране на българските традиции и празници, като Тодоровден, както и за новите проекти на Исторически музей в гр. Батак.


Снимки: Божидар Любенов, Исторически музей - Батак


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна