Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Пари на американските данъкоплатци няма да се дават за депозитите във фалиралите SVB и Signature Bank

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пари на американските данъкоплатци няма да бъдат използвани, за да се изплатят депозитите във фалиралите Silicon Valley Bank и Signature Bank, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън. В кратко изявление преди да замине за Калифорния, където ще се срещне с премиерите на Великобритания Риши Сунак и на Австралия Антъни Албанезе, американският държавен глава увери, че пари на данъкоплатците няма да бъдат използвани, за да се изплатят средствата на вложителите в банкрутиралите финансови институции. 

"Всички клиенти, които имаха депозити в тези банки, трябва да бъдат напълно спокойни, че те ще имат достъп до техните пари още днес", заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в кратко изявление, без да отговаря на медийни въпроси. В него американският държавен глава увери, че вноските във фонда за гарантиране на депозитите ще бъдат използвани, за да могат депозантите, най-вече малките фирми, да имат достъп до парите си, следователно – да платят заплати на служителите и да продължат да работят.

"Трябва да намалим риска това да се повтори отново. При администрацията на Обама и Байдън въведохме много строги изисквания за банки, каквито са Silicon Valley Bank и Signature Bank, включително и законът Dodd-Frank, за да сме сигурни, че подобни кризи, каквато видяхме през 2008 година, няма да се случат отново. За съжаление, предишната администрация облекчи тези правила. Възнамерявам да помоля Конгреса да засили регулациите, за да предотвратим повторение на ситуацията", допълни Байдън.

В петък Silicon Valley Bank, фокусирана основно върху стартиращи предприятия, изпадна във фалит. По-късно бе съобщено и за втори банков колапс – този път на специализираната в крипотвалутите Signature Bank.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна