Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да откриеш своята светлина" на Петър Пиронков носи мрака на нашето време

Снимка: Петър Пиронков

23 картини показва в новата си изложба художникът Петър Пиронков. "Да откриеш своята светлина" ще бъде открита на 14 март (вторник) в 18.00 часа в столичната музей-галерия "Анел" и ще остане отворена за посетители до 7 април.

В интервю за предаването "Нещо повече" художникът споделя, че това е една различна експозиция и в нея показва нещо ново от себе си:

"Изложбата ме представя в една по-библейска светлина. Идеята на изкуство е да се прехвърли усещането за картина и произведението да стане с присъствие, да излъчва духовна светлина. Представям монументални произведения, които носят библейски прочит върху сериозните теми, които касаят световната живопис. Това не са рутинните произведения, а различно от представяното от мен досега. Смятам, че ще има един размисъл за това какво е изкуството и можем ли като съвременни автори и публика да се наслаждаваме на едно и също. Изложбата носи мрака на времето, в което живеем. И светлината на автора е търсена, уникална. Произведенията са много съкровени".

Куратор на "Да откриеш своята светлина" е проф. Аксиния Джурова.

Интервюто на Светослава Кузманова с Петър Пиронков в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна