Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета зад граница ще проучват семейната история

Проект „Разкажи ми твоята история“, в който могат да се включат четири училища зад граница, стартира в началото на следващата учебна година. Това съобщиха в прессъобщение от Асоциацията на българските училища в чужбина. Пилотният проект е на младежкото сдружение "НИЕ" - гр. Смолян, член на АБУЧ. Той е финансиран по програмата "Еразъм" и има за цел да подпомогне учениците в опознаването на българската култура, българските традиции и обичаи, както и тези на страните, в които живеят; да научат историята на своите родове в контекста на европейската история и събитията, оформили съвременния Европейски съюз, предава БТА.

Преди основната дейност всеки от участващите ученици ще има за задача да направи родово проучване на историята на своето семейство, като представи възловите събития в живота на своите предци и ги представи в контекста на ключовите събития, оформили облика на съвременна Европа.

Участващите ученици ще посетят кътче в Родопите, съхранило добре българските обичаи и традиции, където ще прекарат между седем и десет дни, ще се запознаят с българските народни песни, танци и обичаи и ще посетят природни и културни забележителности и фолклорен събор. Заявки за участие може да се подадат до 20 март на имейл dr_adjov@abv.bg – (Мирослав Аджов).

Повече за инициативата ТУК.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна