Слушайте!

Снимка: Българско училище „Д-р Петър Берон“ в Рединг

Ученици създадоха авангард-портрети на Апостола на свободата

Попарт портрети на Васил Левски, вдъхновени от творчеството на художника Анди Уорхол, създадоха ученици от единадесети клас в Българското училище "Д-р Петър Берон" в Рединг. "Нашите ученици познават добре творчеството на Анди Уорхол и затова..

публикувано на 18.02.24 в 10:25

Празник на мартеницата в Брюксел

Празник на мартеницата ще се състои днес в Брюксел с участието на културни и образователни организации, ученици и гости от България, Румъния и Молдова. Всички те ще представят традициите на своята страна. Децата от трите държави са подготвили..

публикувано на 18.02.24 в 08:59

На гости на българското неделно училище "Васил Левски" в Лийдс

Няма точна статистика за броя на българите в английския град Лийдс. Знаем обаче, че и там, както и в други градове във Великобритания , има неделно училище, което носи името "Васил Левски" . Създадено през 2016 година, днес то вече има и свой филиал..

публикувано на 17.02.24 в 10:45
Паметник на Левски - Чикаго

В Чикаго почитат Васил Левски с поредица от събития

За поредна година нашите сънародници отдават почит и свеждат глави пред подвига и делото на националния ни герой.  На 18 февруари, от 12:00 часа местно време ще бъдат поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на Левски в Чикаго   пред църквата..

публикувано на 17.02.24 в 09:15

Българите в Гора пазят езика и културата си, но имат нужда от подкрепа – I част

Българите в Албания, признати за национално малцинство през 2017 г., живеят както в по-големите градове на страната, така и в по-малки населени места, някои от които разположени в труднодостъпни планински райони. Такъв е случаят със селата в..

публикувано на 16.02.24 в 14:25

Потомци на българи в Аржентина посрещнаха изследователския кораб НИК 421

Потомци на българи посрещнаха българския военен научноизследователски кораб “Св.св. Кирил и Методий” - НИК 421 в аржентинския град Комодоро Ривадавия. Там има голяма общност от наследници на преселници от България. Тяхното местно дружество също има за..

публикувано на 16.02.24 в 09:33

Българската емиграция в САЩ представи своето културно-историческо наследство в Конгреса на Индиана

Българска делегация направи първо по рода си посещение в Конгреса на Индиана в САЩ. Целта бе да се представи историята и постиженията на българската емиграция в Индиана пред конгресмените. Значителна част от културно-историческото наследство в Индиана е..

публикувано на 15.02.24 в 09:19

Художнички от различни култури представят творбите си в "Дом Витгенщайн" във Виена

В Българския културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена беше открита международната женска изложба "Битие и любов". Експозицията е разработена от група художници, обединени около българката Силвия Генова - SilvaGe. "Международната..

публикувано на 15.02.24 в 09:10

Допитване сондира намеренията на абитуриенти от българското малцинство в Сърбия за университет у нас

Допитване сред завършващите ученици от гимназията в Босилеград организираха Община Босилеград и Националният съвет на българското малцинство в Сърбия, информира БТА. Целта е да се разберат нагласите на бъдещите абитуриенти за продължаване на..

публикувано на 15.02.24 в 08:47

Български деца от цял свят се надпреварват в четене на български език

Група родители от германския град Кобленц са причината за създаването на Българско неделно училище "Буквар" в града . От 2021 година то вече е част от списъка на българските неделни училища зад граница на Министерството на образованието и науката,..

публикувано на 13.02.24 в 09:19