Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Оловният войник" среща с едно легендарно име в българската музика - Александър Петров

Снимка: Георги Нейков, БНР

Документалната лента "Оловният войник" ни среща с едно от легендарните имена в българската музика - Александър Петров. Първата прожекция ще бъде в четвъртък (16 март) на "София филм фест". Режисьор на филма е Костадин Бонев, сценарист е Митко Новков. Премиерата ще бъде на 26 март (неделя) в кино "Люмиер".

"Ако трябва да характеризираме Александър Петров, можем да посочим пълната му свобода и независимост. Той съумява да бъде ръководен единствено от естетическите си принципи", посочи пред БНР Костадин Бонев. 

Текстовете на Александър Петров притежават енергия, която е неподвластна на годините, изтъкна режисьорът. 

"Той не робува на рецепти  и предписания. Всяка една от песните е съпреживяна. Човек трябва да влезе в ежедневието му, за да оцени как е възприеман от музикантите. Това е впечатляващо. Аз съм благодарен на всички, които участваха във филма, защото решиха да не скриват нищо от камерата".

Петров сподели в предаването "Хоризонт до обед", че цял живот е бил зад сцената и сега се чувства малко притеснен от прожекторите, насочени към него:

"Това е филм за нашето поколение, търсещо нови хоризонти. То беше ограничено от правила и забрани. Получи се нещо, което надхвърля моята личност. Във филма участват легендарни музиканти. Аз съм просто обединителната фигура, защото съм работил с "Щурците", Кирил Маричков, "Сигнал", Д2 и група "Фактор". Срещата с тях е емоционална. Всеки има спомени и когато ги събрахме заедно, се получи една своеобразна фотография на това, което ни е вълнувало... Исках да избягам от клишето на естрадната музика. В основата на работата е наблюдателността. Човек не трябва да бъде егоист и да занимава публиката с личните си драми".

Костадин Бонев посочи, че равносметката на музикантите е адекватна на тревожното време, в което живеем

"В нашите млади години си въобразявахме, че ще настанат спокойни години, но те така и не се случиха. Живеем, изпълнени с нерви и тревога".

Цялото интервю на Валерия Николова с Костадин Бонев и с Александър Петров можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна