Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Ловеч няма да подкрепи предложената от ръководството на местната болница бизнеспрограма

Снимка: Община Ловеч

Община Ловеч като акционер няма да подкрепи предложената от ръководството на местната многопрофилна болница бизнеспрограма за развитието и дейността на лечебното заведение до края на следващата година. Днес има извънредно общо събрание на акционерите на дружеството, което има натрупани финансови задължения от над 8 милиона лева.

С решение на ловешкия общински съвет представителят на общината на днешното общо събрание на акционерите на болницата ще гласува с „въздържал се“ предложенатаот ръководството на лечебното заведение  бизнес – програма за развитието и дейността на болницата за периода 01.01.2022 – 31.12.2024 г.

Директорът на лечебното заведение д-р Алдин Начков поясни какво включва бизнес – програмата:

„Намаляване на разходите,  да намалим задлъжняемостта и да увеличим общата ликвидност. А нефинансовите цели са свързани с дейността на лечебното заведение – повишаване броя на леглата,  използваемостта им, да се увеличи  персонала и евентуално брутното им  трудово възнаграждение“.

Д-р Начков уточни, че ловешката болница има натрупани около 7,5 милиона лева дългосрочни финансови задължения и около 800 хиляди лева краткосрочни.

„Имаме обаче малко подобрение  в краткосрочната задлъжняемост към различни кредитори. Успяваме да се разплатим по малко“.

На общото събрание на акционерите днес се очаква да бъде сменен представителят на държавата в съвета на директорите, която е мажоритарен собственик на болницата с почти 80 на сто дялов капитал.

Анелия Георгиева Дюлгерова-Ангелова ще бъде освободена, а на нейно място за член на  съвета на директорите е предложен Мирослав Любомиров Ботушаров.

Това предложение ще бъде подкрепено от представителя на община Ловеч, която е втори акционер в дружеството с дялов капитал от близо 9 на сто.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна