Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Всеки ден от войната в Украйна увеличава риска за мира и сигурността в глобален аспект

Президентът Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и румънския му колега Клаус Йоханис, който днес е на официално посещение у нас, коментираха вчерашния инцидент над Черно море, при който американски военен дрон е паднал и се е разбил.

За инцидента, който е станал около 8:00 часа българско време, беше съобщено вечерта във вторник:

По повод на този инцидент президентът Румен Радев коментира, че всеки ден от войната в Украйна увеличава риска за гарантиране на мира и стабилността в глобален аспект:

 "Взривът на Керченския мост, взривяването на "Северен поток", падането на ракета на територията на Полша и смъртта на невинни цивилни граждани, а сега и случая с дрон над неутрални води в Черно море. Това трябва да ни подсказва, че всеки ден от тази война увеличава риска не само за нашите икономики и социални системи.

Увеличава риска за гарантиране на мира и сигурността в глобален аспект и затова наред с подкрепата за Украйна, ние трябва да работим така, че този конфликт да бъде преустановен възможно най-бързо", коментира държавният глава.

Държавният глава Румен Радев посочи, че заедно с румънския президент Клаус Йоханис категорично осъждат руската агресия в Украйна и че препотвърждават подкрепата и солидарността си с борбата на Украйна за независимост, суверенитет и териториална цялост. 
Основната коментирана тема и приоритет - очертан като общ за двете страни, беше присъединяването към Шенгенското пространство:
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!