Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според финансовия министър Джеръми Хънт Великобритания ще избегне рецесията

Британският министър на финансите Джеръми Хънт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на финансите Джеръми Хънт обяви, че инфлацията ще бъде сведена до 2,9% до края на годината и ще бъде избегната рецесия, представяйки бюджета на правителството в Камарата на общините.

В дълго изложение, подкрепено с много цифри и данни, Джеръми Хънт се опита да убеди депутатите, че британската икономика опровергава онези, които са се съмнявали в нейната жизнеспособност. Той цитира Службата за бюджетна отговорност, която очаква икономиката да се свие с 0,2% през 2023 година, но рецесията ще бъде избегната, защото няма да има две последователни тримесечия на свиване на икономиката.

Що се отнася до предвижданите разходи, то несъмнено най-силно впечатление прави увеличаването на помощите за грижи за децата, които ще включват вече и тези над 9 месеца. Ще бъдат осигурени до 30 часа безплатни детски грижи седмично за работещи родители.

Джеръми Хънт също ще удължи с още три месеца схемата за подпомагане на плащането на енергийните сметки като се запази досегашния таван от 2 500 паунда годишно. За нуждите на отбраната ще бъдат заделени допълнително още 11 милиарда паунда през следващите 5 години.

В бюджета се наблюдава стремеж да бъдат върнати активно на работа хората над 50 години. В него обаче не става дума за увеличаване на заплащането в обществения сектор или за омекотяване на удара от покачването от април на подоходния данък.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна