Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Избори" е темата на пролетното издание на поредицата "Литературни срещи"

Теодора Радева
Снимка: Радио София

"Избори" е темата на пролетното издание на поредицата "Литературни срещи", което ще се състои на 30, 31 март и 1 април. Домакин на събитията ще е Гьоте институт, съобщи пред БНР Теодора Радева, управител на фондация "Прочети София" и програмен директор на "Литературни срещи".

Това е първото пролетно издание на "Литературни срещи". В него ще се включат повече от 20 участници от различни сфери на изкуствата. Сред тях са Алек Попов, Антоанета Колева, ВБВ, Виктория Драганова, Галина Борисова, Еми Барух, Жюстин Томс, Захари Карабашлиев, Иван Димитров, Йордан Славейков, Кристин Димитрова, Николай Терзийски и Радослав Бимбалов.

Автори на визуалната среда на събитията са Михаела Добрева и Борис Далчев от творческия тандем "Съпромат". Своеобразен подкаст на живо ще водят журналистът Цветан Цветанов и режисьорът и драматург Стефан Прохоров.

"Темата "Избори" е заигравка с датата на парламентарните избори на 2 април, но е свързано и със самия формат, защото участниците сами ще изберат какво ще представят на публиката. Идеите, които ги вълнуват, темите, които са избрали като най-важни за тях - свързани и с творчеството им, и изобщо с цялостната културна, политическа и социална обстановка, в която се надяваме, че гласът на твореца трябва да има огромно значение", обясни Теодора Радева.  

Възможностите за финансиране на мобилност на артисти и професионалисти, ангажирани в културата и изкуствата, ще са сред акцентите в програмата на 31 март, когато екипът от бюро "Творческа Европа" ще представи програмата "Culture Moves Europe".

Дискусии на тема "Отвъд човешкото" ще се състоят в последния ден от изданието на "Литературни срещи". Събитието предвижда директни и задочни разговори между български и чуждестранни писатели, хуманитаристи и учени. 

Интервюто на Людмила Железова с Теодора Радева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Снимка: БТА

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна