Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният министър: Важно е дали предоставяме оръжие или не

Твърденията, че се готви ново споразумение с Украйна за предоставяне на въоръжение са манипулативни. Това заяви в Сопот министърът на отбраната Димитър Стоянов при посещението си във Вазовските машиностроителни заводи по време на визитата на европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон у нас.  

Министър Стоянов уточни, че със споразумението, прието миналата година от правителството и предложено на последния парламент, се иска всяко едно предложение за предоставяне на оръжие да минава през Народното събрание:

Тъй като  48-то Народно събрание  нямаше достатъчно време, днес бе прието същото споразумение, което ще бъде предоставено на 49-то Народно събрание. Целта е да има яснота какво се предоставя от Българската армия, ако въобще се предоставя в бъдеще, и това да минава ратификация от НС. Изключително важно е нашата общественост да знае дали се предоставя или не, каза Стоянов

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон проведе  работно посещение у нас и посети производствените бази на Вазовските машиностроителни заводи в Иганово и Сопот. При визитата си ерокомисарят отбеляза, че идва у нас заради необходимостта от развиването на отбранителната индустрия в Европа  и възможностите за увеличаване на прозиводствения капацитет. Пред медиите Бретон заяви, че България има дълга история в отбранителната индустрия и е много важен партньор на Европа. В следващите дни той ще посети още държави членки на Европейския съюз.


По публикацията работи: Димитър Владимиров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна