Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания: Бюджет по време на стачки

Протест на младшите лекари в Лондон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на финансите Джеръми Хънт представи годишния бюджет в Камарата на общините, наричайки го „бюджет на растежа“. Пред депутатите Хънт заяви, че британската икономика опровергава съмняващите се в нейната жизнеспособност и че страната ще избегне рецесията.

Случайно или не, но днес, денят в който британците научават бюджетните планове на правителството, е един от дните с най-много стачки в различни сектори. Стачткуват младшите лекари, учителите, персонала на университетите, машинистите в лондонското метро и стотици хиляди служители в различни ведомства от обществения сектор. Всички те искат увеличение на заплатите. В бюджета на Джеръми Хънт обаче по този въпрос не се казва нищо.

Но има и добри новини. Очаква се, че страната няма да навлезе в рецесия, защото няма да има две поредни тримесечия на свиване на икономиката, въпреки че като цяло през 2023 година икономиката ще се свие с 0,2%. Инфлацията се очаква да бъде сведена до 2,9% в сравнение с 10,1% в момента. Голям акцент се поставя върху грижите за децата, като на работещите родители ще бъдат осигурени 30 часа седмично безплатни грижи и за децата на 1 и 2 години и увеличаване на помощите за децата над 3 години. Предвиждат се доста мерки за насърчаване за връщане активно на работа не само на родителите с малки деца, но и на по-възрастните хора над 50 години.

Подпомагането за плащането на високите енергийни сметки ще бъде удължено с още три месеца. Що се отнася до нуждите на отбраната:

"Аз съм горд, че даваме на храбрия украински народ по-голяма военна помощ от който и да е друг в Европа. Днес, след обсъждане с нашия министър на отбраната, който може да бъде много убедетилен в убеждаването, потвърждавам, че отпускаме допълнително 11 милиарда паунда към бюджета за отбрана през следващите 5 години".

Политическите и икономическите експерти не бързат с техните заключения за бюджета. Те отчитат, че има както положителни, така и отрицателни елементи и несъмнено предизборен привкус, особено по въпросите за детските грижи и грижите за инвалиди.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени