Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Русия издирва части от разбилия се в Черно море дрон

Генерал Марк Мил
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висши американски военни и служители на администрацията на Джо Байдън заявиха, че руснаците вече са достигнали  района в Черно море, където се разби американският дрон.

Според официалните лица Русия търси отломките от разбилия се дрон с кораби и самолети, но според САЩ няма признаци до момента да са намерени части от него.

Генерал Марк Мили, председател на Комитета на началник-щабовете на американската армията и председател на военното командване на САЩ  смята, че вероятно няма много отломки, а дълбочината на морето, където е паднал летателният апарат е около 1500 м. Въпреки това той заявява, че САЩ са предприели стъпки за деактивиране на софтуера на безпилотния летателен апарат, така че дори да бъдат открити части от него  да няма  възможност  да бъде разкрита  много от  информацията, която  е имал.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, каза в интервю за Ен Би Си, че руснаците преднамерено са се опитвали да се доближат до  дрона, но това, което не се знае, е колко умишлен е бил сблъсъкът:

"Възможно е това да е било просто безразсъдно, некомпетентно действие на пилота".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна