Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на местните продукти растат – знаем ли защо?

Снимка: БГНЕС

Защо растат цените на месните продукти и кои са проблемите на месопреработвателния бранш в България?

Как стоят нещата свиневъдите?

“Резултатите при свиневъдите в последните две-три години са катастрофални. Първата причина е появата на Африканска чума по свинете, която се появи в Европа. Тази болест пренаписа целия пазар. След това се появи кризата с коронавируса, след това и проблемът с инфлацията в ЕС и САЩ, а малко по-късно и войната в Украйна, която вдигна драстично цените на суровините. Месопроизводителите понесоха огромни загуби“.

Това каза в интервю за БНР Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

Според него наблюдаваме липсата на дългосрочна стратегия за развитие на земеделието по време на целия преход:

“България е страна с изключително много възможности за производство. Срам е да внасяме по-голямата част от продукцията, с която се изхранваме“.

Ситуацията в момента….

В ефира на “Нашият ден“ той разясни още за ситуацията в момента:

“През 2022 г. на ниво ЕС започна намаление на производството на свине. Има индикации, че не малък процент свине-майки са били ликвидирани. Към момента има първи сигнали за недостиг на кланични трупове в Европа“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


“По време на пандемията условията затвориха хората вкъщи и те започнаха да се хранят повече оттук се вдигна потреблението. Конкретно в месопреработването има стар проблем на нашата държава и той е, че България не може да си задоволи потреблението от собственото производство на месо“.

Това каза в интервю за БНР Кирил Вътев, член на управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България.

От какво зависят цените на месото?

“България има огромен брой за страната преработватели, но всичките сме малки. Цените на месото в Европа са изключително зависими от това кога Китай ще купува и кога няма.  В този период Китай не купува, в Европа има достатъчно голямо производство и това задържа цените на свинското месо по-ниско, докато нещата с телешкото и говеждото не стоят така.

Не знаем кога Китай ще започне отново да купува. В момента те са най-големият производител на свинско месо, но и най-големият износител, защото въпреки това огромно производство Китай не може да задоволи собственото си потребление“, казва още той в “Нашият ден“.

Индивидуализмът ли пречи? 

Според него не само, че сме прекалено големи индивидуалисти, но и всички опити, на които съм свидетел от 25 години насам, да се създаде закон за браншовите организации, които да регламентира тяхната дейност и представителност, не са приети добре от политиците:

“Лично съм участвал поне в четири такива опита. Винаги се намират контрааргументи, нито един законопроект не е стигнал до пленарна зала. Има и един-два опита за създаване на Българска аграрна камара, но също неуспешни. На първо място причината е в нивото на осъзнатост при производителите и преработвателите на селскостопанска продукция“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Причини за поскъпването на животинските продукти в България…

“Причините за поскъпване на хранителните продукти са много комплексни. Основните са в поскъпването на горивата, във войната, която е на стотици километри от нас, в разходите, които правят и производителите на фураж, и производителите на месо. При преработката също са поскъпнали и опаковките, и енергоизточниците“.

Това каза в интервю за БНР Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието и храните.

Той посочва още, че доходите ни са най-ниски и според статистиките на Евростат, и на националната статистика. Според него има парадокс, че най-бедната държава в ЕС плаща повече отколкото по-богатите държави за някои продукти.

Найденов твърди, че държавата закъснява с намесата си най-вече по отношение на сектор “животновъдство“, който е много чувствителен и трябва незабавно да бъде подпомогнат по финансов начин.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени