Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският премиер призова за "предпазливост" в условията на финансово напрежение

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес призова за "предпазливост“ в условията на напрежение на финансовите пазари, генерирано от фалита на Silicon Valley Bank миналата седмица и срива на фондовия пазар на Credit Suisse. Според него испанският финансов сектор е над средната ликвидност и платежоспособност, но засиленият надзор трябва да продължи

На пресконференция по повод XXXIV-ата Испано-португалска среща на върха в Лансароте, Санчес заяви, че испанското правителство следи тези събития "отблизо" и е в постоянен контакт с европейските власти и Европейската централна банка.

Според него в еврозоната има засилена система за надзор, каквато не е имало преди началото на световната финансовата криза преди 15 години. По думите му както европейските, така и испанските банки имат коефициенти на ликвидност и платежоспособност "доста над" тези, които имаха през 2008 г.

Според Санчес след предишната финансова криза "бяха извлечени достатъчно поуки" и вече няма дерегулация, но е важно да се отстояват предприетите мерки и засилената система за надзор.

Испанският фондов пазар се понижи в сряда с около 4% и няколко европейски банки спряха търговията си през цялата сутрин, заради страха от фалит на швейцарската банка Credit Suisse, чийто акции се сринаха с 30% на фондовия пазар и повлякоха целия европейски финансов сектор.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени