Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК показва бюлетините за вота на 2 април

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия ще покаже образците на хартиената бюлетина и на бюлетината от машинното гласуване във връзка с предстоящите на 2 април предсрочни избори за народни представители. Демонстрацията е насрочена за 11,30 часа.

Със свое решение от 4 март Централната избирателна комисия утвърди образците на изборните книжа, включително образци на бюлетината за гласуване в страната и на тази извън страната, които бяха публикувани на сайта на ЦИК.

Вчера в отсъствието на представители на ЦИК Министерство на електронното управление изтегли публично серийните номера на 6 машини за гласуване. Машините ще бъдат тествани от четири екипа.  На свое заседание ЦИК не събра мнозинство, за да позволи присъствието на свои представители. Един от аргументите им беше, че няма методика, по която да се определи броят на машините, които ще преминат през проверка. Очаква се от министерството да запознаят комисията с устройствата за видеонаблюдение на изборния ден.

Утре от 10.30 часа, „Информационно обслужване“ АД ще представи програмата за компютърната обработка на данните от гласуването на 2 април 2023 г. Демонстрацията ще се състои в сградата на Народното събрание на площад  „Княз Александър I“ № 1,. 

На демонстрацията могат да присъстват по един упълномощен представител на регистрираните за участие в изборите партии и коалиции, на организациите, регистрирани за наблюдение на изборите и на медиите. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!