Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нишките, които събират - дантелата като връзка между миналото и настоящето

Снимка: БГНЕС

"Дантелата е връзка не само между континентите. Това е връзка между миналото и настоящето."

Това каза в предаването "Хоризонт до обед" на БНР доц. д-р Ива Кюркчиева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Тя е ръководител на проекта "Дантелата в съвременността - връзка между два континента", а тази вечер в Националния етнографски музей ще бъде открита едноименната изложба.

доц. д-р Ива Кюркчиева / Снимка: Лора ТърколеваИзложбата, която ще представи дантели от различни държави, се реализира с помощта на неформалната група СедянкаТА, с финансовата подкрепа на Институт "Сервантес" и със съдействието на Творческия център за калоферска дантела.


"В съвременността е важно онова, което свързва хората. Дантелата е тази, която свързва хората – в общуването им, в ежедневието им, в празника им. Това е една старинна техника. Идеята е, че тези нишки събират хората", подчерта доц. Кюркчиева.

Интересът и любовта към совалковата дантела расте, даде примери от Испания и Аржентина тя.

Снимка: БГНЕС

"Дантелата не е онова, което е била преди – привилегированите съсловия, 16. век, духовенството, кралските особи. Постепенно през 18. век тя става по-общодостъпна. Вече много хора могат и да я носят, и да я работят. В самото начало във Франция са ги затваряли в манифактурите и докато не завършат модела, жените и децата не могат да излязат. Сега идеята е да се "разкъса" тази верига на традиционната дантела. Да можеш с техниката да направиш всичко – бижу, декорация на дома. Именно това ще видите на изложбата."

Снимка: БГНЕС

"Тази старинна технология, която преди се е пазела - сега всеки може, всеки трябва да опита", посочи още Ива Кюркчиева.


Плетенето на дантела днес е равнозначно на свобода. Това не е поминък в смисъла, в който е бил в миналото. То е комуникация между съмишленици, отбеляза в заключение тя.

Изложбата ще продължи до 18 юни, а на финала ще има научно-приложен семинар с участието на дантелиери от Аржентина и от Западна Европа.


Повече ще научите от звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, доц. Ива Кюркчиева

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна