Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч откриват изложба, посветена на Магелан и неговите спътници

Снимка: Пламен Христов

В Художествената галерия в Ловеч тази вечер се открива изложбата "Най-дългото пътуване. Първата обиколка на Земята". Тя е посветена на Магелан и неговите спътници и разказва за ключовото им пътешествие в световната история, израз на изследователския дух на човека и отношението му към познанието.

Директорът на Ловешката художествена галерия Валентин Узунов посочи, че заедно с Испанското посолство у нас планират изложбата от няколко месеца. Тя е чисто "пътешественическа и образователна", каза той и добави:

"Твърде интересна е. Много любознателна изложба, която показва търсенията на човечеството, за откривателството, за света. Любопитно ще бъде за зрителите, за гостите на града да я разгледат. Една нетипична изложба. Изложба със своето историческо значение на мореплавателите, на испанците, португалците - едно връщане във времето назад. Ловеч е един от първите градове, в които гостува Испанското посолство със своята изложба".

До всеки от постерите, които показват пътуването на Магелан, има и текстове, които разказват в детайли какво се е случило в това далечно пътуване. 

Изложбата може да се види до края на месеца.

А какво още разказа директорът на Художествената галерия в Ловеч - чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна