Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК показа бюлетините за вота на 2 април (видео)

В страната ще се гласува с 9366 машини в над 11 800 секции

Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева показва бюлетините за изборите на 2 април.
Снимка: БТА

Централната избирателна комисия представи публично как ще изглеждат бюлетините за гласуване с хартия и с машина за страната и за чужбина. Машинната бюлетина е с дължина 20 сантиметра, а хартиената – 60 сантиметра, уточни говорителят на ЦИК Росица Матева. В два от районите - Варна и Ловеч, ще има независими кандидати.

"Тук са изписани всички регистрирани партии и коалиции, за всеки изборен район кръгчетата ще съответстват на двойния брой на мандатите, като във Варна и Ловеч преди "не подкрепям никого" ще бъде записан и независимият кандидат, който е регистриран. В Монтана няма регистрирана една кандидатска листа, така че там бюлетината ще бъде с един номер по-малко", заяви зам.-говорителят на ЦИК Росица Матева. 

В 244 от общо 738 секции в чужбина ще се гласува с машина.

В страната ще се гласува с 9366 машини в над 11 800 секции. 

Секционната избирателна комисия ще преценява за всеки индивидуален случай дали е необходимо избирател да упражни вота си втори път, ако е гласувал с машина и устройството не е разпечатало цялата бюлетина така, че да се вижда изборът:

"Машината трябва да отпечата бюлетина, за да може да се удостовери гласа на избирателя. След промените в Изборния кодекс гласовете от машинно гласуване се отчитат чрез преброяване на машинните бюлетини. Така че, докато не се разпечата машинна бюлетина, се приема, че избирателят не е гласувал". 

Снимка: БТА

Снимки: БТА
По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени