Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid пандемията в българския документален филм “Една провинциална болница"

Снимка: fb/Една провинциална болница

На 24 март 2023 г. предстои българската премиера на документалния филм „Една провинциална болница", който разказва за Covid пандемията. Лентата е отличена с награда от кинофестивала в Карлови Вари през 2022 г.

Режисьори на филма са Илиян Метев, Златина Тенева и Иван Чертов.

Първоначалната идея на Илиян Метев, преди няколко години, е била да направи филм за акушерките в България. През 2020 г. обаче започва световната пандемия от коронавирус и идеята е отложена, като се трансформира във филм за Covid, разказаха пред Радио София Златина Тенева и Иван Чертов.

„В началото беше ориентирано към медиците в болниците, за да изкажем уважение. Нямахме време за кой знае какво проучване, просто прозвънявахме в болници в цялата страна, като дори не се бяхме фокусирали дали ще е в голям или малък град“, каза Златина Тенева.

Директорът на болницата в Кюстендил - д-р Александър Величков откликва веднага на идеята и допуска в пика на пандемията екипа да снима в лечебното заведение.

„В цялата хаотичност на ситуацията ни показваше, обясняваше и постепенно си намерихме пътя нагоре в болницата, за да видим какво става по етажите. Това беше извънреден режим на работа. И така повече от 70 дни. За първи път влязохме в болницата за снимки на 17 ноември 2020 г.“.

На всички европейски фестивали, на които филма е участвал, реакциите са бурни, добавиха Златина Тенева и Иван Чертов.

За първи път пред българска публика, филмът ще бъде показан на 24 март, от 18:00 ч., в кино Люмиер Лидл, в рамките на „София Филм Фест“ 2023.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна