Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Карамфилова за решението на Съда на ЕС за въздуха у нас: Сериозен напредък, но и голямо предизвикателство

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.
Снимка: БГНЕС

Министърът на екологията Росица Карамфилова-Благова определи днешното решение на Съда на ЕС за въздуха у нас като "сериозен напредък, но и голямо предизвикателство пред нас". Тя говори след края на Съвет "Околна среда" в Брюксел. Според него, искът на Комисията за установяване на двойно неизпълнение на задълженията от страна на България в областта на замърсяването на въздуха е недопустим. 
Според министър Карамфилова с това решение се отправя важно послание към Еврокомисията, а именно, че тя трябва да отчете напредъка на България по линия на наказателната процедура от 2017 година:

"С това решение всъщност се определя факта, че ние няма да заплащаме финансови санкции. За съжаление, искът на ЕК от 2021 година е много неоптимистичен сценарий, а с настоящото решение - по индикативни сметки над 13 милиона лева е първата еднократна санкция, а България дължеше и периодична санкция в размер на над 28 000 евро на ден до преустановяване на съответствието.

Дори само в рамките на една година да бъде, това е в размер над 20 милиона лева. Но ангажиментите пред нас остават, трябва да продължим с тези устойчиви политики и от всички 26 общини, които са обхванати от наказателната процедура, вече при 19 имаме устойчива политика по подобряване качеството на атмосферния въздух, а за останалите 7 до момента сме отчели най-сериозния напредък", коментира Росица Карамфилова.

В решението си от 2017 година Съдът на ЕС постанови, че България не е изпълнила задълженията си по чистотата на въздуха. На следващата година Еврокомисията изпрати на страната ни официално уведомително писмо, в което констатира, че България все още не е предприела необходимите мерки в тази връзка. Тогава тя отправи покана към страната ни да изложи своите съображения и тъй като не е била удовлетворена от отговорите , ЕК сезира отново Съда.

В днешното си решение Съдът отбелязва, че в официалното уведомително писмо от  2018 г. Комисията не твърди, нито установява достатъчно ясно, че решението от април 2017 г. все още остава да бъде изпълнено.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна