Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Калиопа" на Емил Табаков започна 62-рото издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе

Министър Тодоров: "Мартенски музикални дни“ са символ на развитието на българската музика

Снимка: БГНЕС

Със световната премиера на балета "Калиопа" на Емил Табаков тази вечер беше дадено началото на 62-рото издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе. Сред гостите на откриването бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният министър на културата Найден Тодоров.

Фестивалът "Мартенски музикални дни" ще продължи до 2 април, а на сцената му предстои да се изявят над 700 участници от 9 държави. Публиката ще види дебютиращи артисти и ще чуе премиерни произведения, като силното начало бе дадено тази вечер със световната премиера на балета "Калиопа" от Емил Табаков в концертно изпълнение.

Сред гостите на фестивала тази вечер бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на културата Найден Тодоров.

"Всеки път по-интересно, всеки път по-богато. И така, както всяка година, с пролетта започва нещо ново - живот богат, разнообразен, красив, с това започват и "Мартенските музикални дни". Това е празник за цяла България", каза вицепрезидентът Йотова.

"Това е един фестивал, който е един от малкото, които въобще са успели да запазят духа на високото изкуство. И аз съм много щастлив, защото в едно време, в което сякаш всичко тръгва да се руши, този фестивал напук на всичко продължава да стои на високо ниво", каза Найден Тодоров.

И още: "Днес аз не се чувствам гост на този фестивал, а се чувствам като завръщащ се вкъщи. С този град, с този фестивал, с тази зала, с тези хора зад мен ме свързва много голяма история, затова съм изключително развълнуван" -  с тези думи министърът на културата се обърна към публиката, която беше препълнила  залата на Доходното здание в Русе. 

 "Мартенските музикални дни“ са символ не само на високо музикално качество, добави министърът: "Мартенски музикални дни“ са също така символ и на развитието на българската музика. Защото, ако се загледаме назад в годините, в програмата на фестивала, винаги този фестивал е бил свързан и с българските композитори, и с новите български произведения. Българските композитори са чакали този фестивал, за да се чуе тяхната музика. И ето – тази традиция отново продължава с откриването на фестивала с ново българско произведение". 

Преди началото на концерта във фоайето на Доходното здание бе открита изложбата "Темпо" на художника Николай Бузов, която също е част от фестивалната програма.

Програмата на фестивала продължава до 2 април. Можете да я разгледате тук.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!