Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акционери на Credit Suisse заведоха дело срещу банката и ръководството ѝ

Логото на швейцарската банка Credit Suisse в офис в Цюрих, Швейцария.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акционерите на швейцарската банкова група Credit Suisse в САЩ заведоха дело срещу самата финансова корпорация и нейното ръководство, обвинявайки ги в нарушаване на законите за ценните книжа на САЩ, съобщава БГНЕС.

"Жалба за колективен иск относно нарушения на федералните закони за ценни книжа от физически и юридически лица, които са придобивали или по друг начин са получавали американски депозитарни разписки на Credit Suisse между 10 март 2022 г. и 15 март 2023 г." -  това се посочва в делото, заведено в сряда в окръжния съд на Ню Джърси.

Според документа ищците обвиняват банката в подвеждане на инвеститорите, като не е разкрила съществена информация за уязвимости във вътрешния контрол спрямо текущото намаляване на ликвидността и спада на стойността на ценните книжа на компанията. Освен самата група, обвиняемите включват, наред с други, председателя на компанията Аксел Леман, главния изпълнителен директор Улрих Корнер и финансовия директор Диксит Йоши. Твърди се, че банката и нейните ръководители са направили "по същество неверни и подвеждащи изявления" относно "бизнеса, операциите или перспективите" на Credit Suisse, което е довело до значителни загуби за инвеститорите на компанията.

В сряда стойността на акциите на една от най-големите швейцарски банки Credit Suisse падна с една четвърт на борсата. Банката на свой ред заяви, че ще заеме до 50 млрд. швейцарски франка (около 53,7 млрд. долара) от Централната банка.

САЩ са в контакт с Швейцария относно проблемите на Credit Suisse, но смятат, че те са изолирани и не отразяват ситуацията в световната икономика, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. "В момента разглеждаме случващото се като изолиран проблем. Проблемите не са свързани с настоящата икономическа ситуация, с настоящия икономически климат", каза тя на брифинг.

Съединените щати приветстват решението на швейцарските власти да предоставят допълнителна ликвидност на банката. "Бих ви насочила към министерството на финансите. Те са в тесен контакт с швейцарските си колеги точно по този конкретен въпрос, каза тя. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!