Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Президентът на Китай Си Цзинпин ще посети Русия от 20 до 22 март

Китайският президент Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Китайският президент Си Цзинпин ще посети Русия от 20 до 22 март по покана на президента Владимир Путин, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. 

По време на разговорите ще бъдат обсъдени актуални въпроси за по-нататъшното развитие на всестранните партньорски отношения и стратегическото взаимодействие между Русия и Китай, се казва в съобщението. 

По време на посещението на Си Цзинпин в Русия е планирана размяна на мнения с Путин за задълбочаване на сътрудничеството между Москва и Пекин в международните отношения.

В резултат на преговорите ще бъдат подписани редица важни двустранни документи, подчертават от Кремъл.

Очевидна демонстрация на подкрепа от Си Цзинпин за Путин – така Асошейтед прес определя предстоящото първо посещение в чужбина на китайския президент, откакто беше преизбран за безпрецедентен трети мандат преди седмица.

Наблюдателите припомнят, че Путин беше в Китай в началото на февруари миналата година – малко преди нахлуването в Украйна. А също и китайския мирен план, към който Западът се отнесе скептично.  

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е жизненоважно Китай да не снабдява Русия с оръжия за бойните действия в Украйна. Според говорител на Пентагона досега това не се е случило.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!