Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Оряхово отбеляза рождения си ден с две изложби

| обновено на 19.03.23 в 06:10
През седмицата в Оряхово беше отбелязана 84-ата годишнина от откриването на местния музей. Създаден е през 1939 година от Никола Коцев. В десетилетната си история е събрал фонд от над 4 500 експоната.

Уникални по своя характер са статуята “Добрия пастир” и каменен кръст от ІV век – прекрасни образци на раннохристиянското изкуство.

Уредени за посещение са три зали. От тях две са с постоянни експозиции –“Археология” и “Възраждане”. В третата зала се разполагат временни изложби на различни теми.

В тази зала по повод годишнината от откриването на музея гостуват две експозиции. Те са на музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства в Троян. Едната показва богатството на троянската керамика. Другата е фотоизложба, посветена е на Света Петка Търновска и е под надслов „Нашата небесна закрилница“.

Музеят в Оряхово се помещава в къщата на възрожденския деец Филип Симидов, която е паметник на културата. 

Любопитен факт е, че част от интериора на старинната сграда е музеен експонат. Това е вита стълба от дърво, която преминава по цялата дължина на сградата на музея. Била е поръчана в австрийската столица Виена и е доставена в Оряхово с кораб по река Дунав.

Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени