Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Живеем повече във Фейсбук, отколкото в реалния живот. А там сякаш всичко е позволено"

Георги Господинов: В България е изтъняла културата на поносимостта и разговора

Георги Господинов
Снимка: Reading Sofia Foundation
Разделението в България е свръхсилно. Това заяви пред БНР писателят Георги Господинов. 

"То идва от счупения разговор и от това, че възприемаш другия за аватар. Живеем повече във Фейсбук, отколкото в реалния живот. А там сякаш всичко е позволено. Много е изтъняла културата на поносимостта и разговора. Но думите са насилие. С думи можем да объркаме настоящето и бъдещето си. Литературата трябва да се противопостави на пропагандата, която счупва реални животи". 

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов беше номиниран за най-престижната международна награда за литература - „Букър“. Той е първият български писател, който получава такова признание.

"По този начин България застава на литературната карта. Но това не идва изведнъж. Може би трябва да тръгнем от първия превод на „Естествен роман“, който излезе през 2000 година на сръбски. Но всичко започва тук. Книгите се случват първо на български. Благодарен съм на читателите, които бяха с мен през всички тези години", каза писателят в предаването "Хоризонт за вас".

 „Времеубежище“ излиза през пролетта на 2020 г, в първия ден, когато затвориха всички книжарници, магазини и т.н., напомни той.

"На книгата започна да се случва това, за което разказва между кориците си.  Тя е написана с тревога и усещане, че ще дойдат още по-тревожни времена. Писах я в един друг свят-този от вчера, преди пандемията, но описах една пандемия на забравата, която ще дойде".

Търсенето на убежище в миналото не е случайно за нашите географски ширини, посочи Господинов.

"Човек търси там убежище, ако не го намира в настоящето и в бъдещето си. Този момент не е безопасен. Миналото не е добро убежище. Трябва да намерим начин да го помирим с бъдещето и да живеем сега. В България сякаш има една носталгия по късния социализъм. Явно не сме си разказали достатъчно за тези времена, щом искаме отново да се върнем там. При нас има страх и липса на опит да живееш в свобода, защото свободата е неуютна. Но това  е начинът да живееш сега. Иначе ще дърпаме към познатото и старото, което ще ни затваря в своето мазе.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Георги Господинов може ад чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна