Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избират за 56-и път девойката "Кюстендилска пролет-2023"

Четиринадесет момичета се явяват на финалния тур на конкурса.
Снимка: Община Кюстендил

С подобаващо шоу на централния пл. "Велбъжд" тази вечер ще бъде избрана за 56-ти девойка "Кюстендилска пролет-2023". Програмата ще започне в 19 ч. и ще продължи около 3 часа, казаха организаторите.

Четиринадесет момичета ще се явят на финалния тур на конкурса. Според регламента победителката ще получи премия от 1500 лева, а подгласничиките ѝ, както и момичето на публиката - по 850 лева, осигурени от Общината.

Изборът на девойката, пролетен символ на града, събира стотици кюстендилци и гости. От поне петнадесет години шоуто върви на открито, дори и при снеговалеж, както беше март-2009 г., а заради КОВИД пандемията предишните две години изборът стана онлайн.

По традиция претендентките за титлата ще бъдат представени в три кръга, пояснява Дима Укалска, началник отдел "Култура" при Общината.

"Първото дефиле е с официални тоалети, второто е с народните носии – кюстендилската носия, това е едно връщане на девойките към традицията, те ще играят Кюстендилска ръченица, това също е част от всичко, което предоставяме на девойките, т.е. ние им даваме възможност, освен да обличат дрехите и да се показват с тях, да научат нещо и да си го запазят за тях, като например селското хоро, което ще го играят примерно на тяхната сватба. Третото дефиле е със спортни облекла, тази година е така. Идеята е да провокираме кюстендилци, и въобще хората, да спортуват".

Водещи на програмата са артистите Игор и Иван, а в празничния концерт участие ще вземат група "СкандаУ", Трио "Фида" към Хор "Нуша" и "Чинари Drums".

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна