Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екопризив за изтриване на ненужните данни от телефона и компютъра

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Призив за почистване на данните на телефона и компютъра отправя на днешния ден глобалната организация "Да го направим, свят!" (Let's do it! World). Оттам припомнят статистика, според която ако 70 млн. стрийминг абонати намалят качеството на видеото от HD на стандартна резолюция, това ще доведе до намаляване на въглеродния диоксид с 3,5 милиона тона.

Част от препоръките са големите корпорации да автоматизират изтриването на ненужните файлове, видеосрещите да са по-ефективни и кратки. Потребителите да не ползват имейл известията и тези от социалните медии. А телефонът да има поне 1 GB свободно място. Или да се пазят по-малко копия на снимки.

Мерките може да не изглеждат съществени на нивото на индивидуалния потребител. Но от организацията на напомнят, че неограниченият достъп до данни изисква 3 пъти повече енергия, отколкото могат да произведат всички слънчеви панели в света. А интернет се захранва с ток, който е добиван предимно от изкопаеми горива.

Затова кликането, скролването и стриймването са отговорни за поне 870 милиона тона въглерод допълнително в атмосферата.

Оливър Вергейнст от Белгийския институт за устойчив ИТ сектор обяснява в подкаста на платформата Green IO, че проблемът идва главно от видео съдържанието.  

"Най-голямото въздействие идва от видеото. Вече виждаме, че обменът на видеоклиповете заема 80% от трафика в на интернет. 60% от него е видео през платформите за стрийминг или порнография. 20% са видеоразговори, телевизионни излъчвания, охранителни камери. Малка част остава за другия трансфер на данни. Но видеото се увеличава много по-бързо от всички останали. Това, което прочетох наскоро, е, че за разлика от САЩ, ЕС няма да разреши продажбата на екрани с 8К резолюция. Защото тогава няма да има причина да ползваме видеосъдържание с такава резолюция. Едно 8K видео генерира доста повече трафик от 4k, или HD. А през повечето време дори не се нуждаем от HD съдържание."

Изпълнителният директор на организацията, която е инициатор на дигиталното почиствате, Анели Охфрил, казва, че 90% от информацията, която генерираме, е отпадък. Защото няма да ни потрябва пак. А очакванията са до 2030 г. 20% от всичките въглеродни емисии да се дължат именно на интернет. Затова на сайта на организацията има както съвети, така и формуляр, за да се похвалите как сте се справили.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна