Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Николов: Има пълно разминаване между политиците и улицата във Франция

"Елизабет Борн няма да падне, освен ако не се случи нещо драматично"

Хиляди хора участват в нова демонстрация срещу правителствената реформа на пенсионната система в Париж, Франция, 15 март 2023 г. Протестите продължават в цялата страна заради плана на френското правителство да повиши пенсионната възраст от 62 на 64 години до 2030 г. На 9 март мнозинството от сенаторите потвърдиха увеличаването на законната пенсионна възраст до 64 години, окончателното приемане на реформата може да се проведе на 16 март в парламента./ЕПА/БГНЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента има пълно разминаване между политиците и улицата във Франция. Това обясни пред БНР Тони Николов, главен редактор на портал „Култура“

"Това трябва да бъде решено по някакъв начин. Загубен е контактът с хората. Макрон избра рисков ход". 

След седмици на стачки и масови протести срещу пенсионната реформа, президентът Еманюел Макрон прецени, че единствен шанс да прокара най-важното си предизборно обещание е да се позове на рядко използван текст в Конституцията, който му позволява при опасност за икономиката да избегне гласуване в Националното събрание. Това отприщи нова вълна на протести и размирици във Франция.

"Съществуващият пенсионен модел струва доста скъпо. Вдигането на пенсионната възраст  е само едно от решенията. Френското общество от десетилетия не е склонно на промени и реформи. Почти навсякъде в Европа пенсионната възраст е 64-65 години. Франция си е останала с най-ниската- 62 години. Въпросът обаче не е само в тези две години. важен е и размерът на вноските", обясни Николов в предаването "Събота 150".

Франция има специални пенсионни режими, поясни той. 

"В страната съществуват  много синдикати и тежко социално законодателство. Това предполага, че всички служители в публичния транспорт, в химическата индустрия и в енергетиката се пенсионират по специален начин- с по-малко години и по-малко вноски. Всичко това се заличава от този закон. Затова хората са на улицата. 80% от французите са против пенсионната реформа. Палежи, сблъсъци, хора лежат по улиците-така изглежда Франция".

Николов обясни, че това е конституционна процедура, която е използавна и друг път. Той напомни, че в петък бяха внесени два вота на недоверие срещу правителството на Елизабет Борн

"Единият е на Марин Льо Пен, който няма да бъде подкрепен. Другият е на  центристка група, която го обяви за надпартиен вот. Стана ясно ,че тя може да разчита на около 262 гласа. За да падне правителството обаче, трябва да има 287 гласа. Твърди се, че шансът да се намерят още 15 човека е под 10%"

Моята прогноза е, че Елизабет Борн няма да падне, освен ако не се случи нещо драматично, посочи Николов

"Но Макрон вероятно трябва да мисли за ново правителство, за някаква нова формула. Втората възможност е да разпусне Националното събрание и да предизвика избори. Но социологията в момента е отчайваща и това е най-лошият вариант за него"

Цялото интервю на Весела Владкова с Тони Николов може да чуете в звуковия файл .

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!