Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен представиха любопитна изложба по повод 105 години професионален театър в града

| обновено на 19.03.23 в 08:48
5
Вили Томова
В Плевен представиха любопитна изложба по повод 105 години професионален театър в града. В Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ са показани подбрани афиши и програми от 50-те години до наши дни. Плевенчани и гости на града ще научат и историята на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ от неговото създаване през 1918 година.

Сред интересните експонати е и фототипното издание на книгата на основателя на плевенския театър Александър Гюров "На превала". Вили Томова е библиотечен специалист. Тя разказва:

"Този театър като професионален се е създала на 22 Февруари в резултат на 1 проведено гражданско събрание за основаване на плевенския общински театър. През годините той е наричан с най различни имена - окръжен, околийски, народен държавен".

В изложбата е представена историческа справка за развитието на театъра.

Георги Ангелов - актьор

Един от любимите актьори в плевенския театър е Георги Ангелов, на който афишите му говорят:

"Доста съм развълнуван. Видях първите си  срещи с големия Георги Черкелов, където съм играл с него, където ме е режисирал в частен детектив на Питър Шафър".

Театър в театъра подготвят церемонията по награждаването на участниците в конкурса за нова българска драматургия на името на Иван Радоев. Директорът Димитър Кабаков разказва:

"Конкурсът тази година отново предизвика интерес. Имаме 57 пиеси от 55 автора. Имаме не малък брой детски пиеси. Между тях има както няколко известни имена на драматурзи, така и много неизвестни за мен имена".

На 1 Април, няколко дни след рождения ден на Иван Радоев, ще има церемония, на която журито ще обяви резултатите от конкурса.

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна