Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

UBS е в напреднал етап на преговори за придобиване на Credit Suisse

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата банка в Швейцария Ю Би Ес (UBS) е в напреднал етап на преговори за придобиване на конкурента ѝ Креди сюис (Credit Suisse), за да избегне той крах, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според "Файненшъл таймс" Ю Би Ес е под натиск на швейцарските власти да купи Креди сюис.

Правителството на Швейцария се е събрало вчера следобед, за да обсъжда ситуацията с Креди сюис, пък съобщава националната агенция Кистоун-А Те Ес. Според вестник "Ен Зет Зет" седемте членове на Федералния съвет на Швейцария са дискутирали въпроса с Креди сюис в продължение на два часа.

Борсите в Швейцария отварят врати в понеделник и дотогава трябва да бъде намерено решение на случая с Креди сюис възприемана като слабата брънка на банковия сектор в страната. В противен случая може да се повтори мрачната ситуация от 15 март, когато при затваряне на борсите Креди сюис струваше едва 7 милиарда швейцарски франка, което е много жалка стойност за банка, която заедно с Ю Би Ес е сред 30-те банки смятани за прекалено важни в света, за да бъдат оставени да фалират.

Според "Файненшъл таймс", който се позовава на два анонимни източника, клиентите на Креди сюис са изтеглили 10 милиарда швейцарски франка депозити само за един ден в края на миналата седмица заради опасенията, които сега поражда банката.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна