Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Шишманци протестираха срещу готвената нова кариера

Жители на пловдивското село Шишманци протестираха срещу готвената нова кариера за добив на инертни материали. Те се събраха с плакати и знамена на изхода на селото до пътя за Белозем. Не се стигна до затварянето на пътната отсечка , защото нямаха разрешение. „Защитаваме здравето и домовете си“ , казаха протестиращите. 

Край Шишманци инертни материали се добиват още от 70 години на миналия век, като находищата постепенно се изчерпват . Затова фирмата , която през последните години работи в района е изявила намерение да се оформи нов терен за добив, обясни кметът на селото Александър Атанасов , който подкрепи протестиращите

Не сме съгласни кариерата да е толкова близо до селото, категорични са жителите на Шишманци.

Вече е организирана и подписка , която ще бъде внесена във кметството и съответно в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Хората от Шишманци са готови и на нови протести, ако не бъдат чути.

Междувременно от инициативен комитет в Първенец изпратиха отворено писмо до медиите, държавните и местните институции и партиите. В него те изразяват притесненията си от поредната концесия на кариера за строителни материали. Планирано е тя да бъде в  местността "Иваночвата чука", но сега е на етап второ обществено обсъждане на доклад за въздействието на околната среда.


По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна