Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Сирия Башар Асад с визита в ОАЕ, посрещнат лично от колегата си шейх Ал Нахаян

Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, президент на ОАЕ (вдясно), се сбогува с Башар Ал Асад, президентът на Сирия, който беше на посещение в Абу Даби, ОАЕ, 19 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сирия Башар ал Асад посети Обединените арабски емирства заедно със съпругата си Асма Асад, като беше посрещнат в Абу Даби лично от колегата си Мохамед бин Заид ал Нахаян, съобщи агенция Ройтерс.

Според местни медии двамата са обсъдили "засилване на двустранното сътрудничество и ускоряване на стабилизацията на Сирия и региона”. 

Ройтерс отбелязва, че визитата се осъществява в момент, когато все повече арабски държави дават знак за готовност за отслабят изолацията, в която е поставен Дамаск.

Посещението започна с повече церемониалност, отколкото имаше при предишното пътуване на Асад до ОАЕ миналата година. Тогавашната визита на сирийски президент беше за него първата в арабска страна след избухването на сирийската гражданска война през 2011 г., когато страните от Персийския залив включително ОАЕ, подкрепиха бунтовниците, борещи се за свалянето на Асад от власт.

Държавни медии съобщиха, че при пристигането си в Абу Даби президентът е бил посрещнат от колегата си шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, а при навлизането си в комплекса на кралския дворец кортежът му е бил бил приветстван с оръдеен салют. Освен това самолетът на сирийският президент е бил посрещнат от изтребители на емирствата.



По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна