Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският президент на тридневна визита в Москва

Китайският лидер Си Цзинпин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Китайската народна република Си Цзинпин пристига на тридневно държавно посещение в Русия по покана на президента Владимир Путин. Очакванията са двамата лидери да обсъдят китайския мирен план за Украйна.

Помощникът на руския президент Владимир Путин Юрий Ушаков заяви, че Русия  оценява високо “сдържаната позиция” на Китай за Украйна.

“Запознати сме с китайския план за регулиране. Убеден съм, че и нашият ръководител, и китайският лидер ще споделят оценките си за настоящата ситуация именно в контекста на развитието на конфликта в Украйна”, посочи Ушаков.

Той добави, че Русия е съгласна с по-голямата част от оценките на Китай и подчерта, че китайската страна демонстрира “разбиране на истинските причини завъзникналата криза”.

Тази сутрин в печатния орган на Китайската комунистическа партия “Женминжибао” беше публикувана статия на президента Путин, а в официоза “Российкая газета” - на председателя Си. Ушаков нарече това важен сигнал преди официалните преговори, които започват утре.

В понеделник по обед двамата лидери ще имат неформална среща.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!