Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел очаква плана на президента Христодулидис за по-активна роля на ЕС за Кипърския въпрос

Никос Христодулидис, президент на Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел очаква плана на президента Никос Христодулидис за по-активна роля на ЕС в преговорите по Кипърския въпрос, каза Марио Нава, генерален директор за подкрепа на структурните реформи в Европейската комисия в интервю след посещението си в Кипър в края на изминалата седмица. Кипърският държавен глава ще представи предложението си на европейските лидери тази седмица.

Европейският съюз има важна роля в преговорите по Кипърския въпрос, за да гарантира, че политическите споразумения са в съответствие с достиженията на европейското право, посочи Марио Нава. Според него Общността допринася за доверието в процеса, тъй като може да предостави експертен опит за решаване на редица проблеми.

Президентът Никос Христодулидис се обяви за по-силно ангажиране на Европейския съюз в усилията за излизане от задънената улица по Кипърския въпрос и решаването му. Той ще обсъди предложението си в срещи с европейски ръководители тази седмица в Брюксел.

Коментирайки искането на лидера на кипърските турци Ерсин Татар за признаване на две държави на острова, Марио Нава подчерта, че „Европейската комисия силно вярва в рамката за решение, определена от ООН за двузонална двуобщностна федерация“.

ЕС поддържа ясна позиция за града-призрак Вароша, чието отваряне кипърските турски власти започнаха и срещу което се обявява кипърската гръцка страна.

"Вароша трябва да бъде предаден на ООН без никакви условия“, заяви Марио Нава.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени