Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев отново настоя за изтегляне на руските войски от територията на Украйна

Автор:
2
Снимка: Ройтерс

Киев отново настоя за изтегляне на руските войски от територията на Украйна, часове преди посещението на китайския президент Си Цзинпин в Москва.

"Каква е формулата за успешното прилагане на мирния план на Китай? Първата и най-важна точка е изтеглянето на руските окупационни сили в съответствие с международните закони и хартата на ООН", написа секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов, цитиран от АФП.

Дългоочакваната пролетна офанзива на Русия срещу Украйна вероятно е достигнала най-високата си точка, оставяйки защитниците на Украйна "в добра позиция да си възвърнат инициативата и да започнат контраофанзива“, според последно изследване на ISW, публикувано късно снощи.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (SW) заяви в новата си оценка, че атаките на Русия през 2023 г. са донесли малко печалби и са накарали московските плановици отчаяно да възстановят тежко засегнатите военни части.

Провалите се случиха въпреки мобилизирани от Русия 300 хиляди войници в края на миналата година изрично за пролетната офанзива.

"Ако 300 000 руски войници не са успели да осигурят на Русия решително офанзивно предимство в Украйна, е много малко вероятно ангажирането на допълнителни сили в бъдещи мобилизационни вълни да доведе до драматично различен резултат тази година", се казва в изследването ба ISW.

ISW е изследователска фирма, чиито членове на борда са предимно пенсионирани американски военни, дипломати и политически лидери, отбелязва CNBC.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени