Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ изрази загриженост относно отписването на рисков банков дълг при закупуването на Credit Suisse от UBS

ЕЦБ, централа във Франкфурт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските финансови регулатори изразиха загриженост относно начина, по който швейцарските власти заличиха най-рисковия дълг на притежателите му в Credit Suisse.

Европейската централна банка, Единният съвет за преструктуриране и Европейският банков орган се опитаха в изявление в понеделник да успокоят притежателите на допълнителни облигации от първи ред (АТ1) в банки от еврозоната, че няма да претърпят същата съдба като тези в Credit Suisse, съобщава "Файненшъл таймс".


Допълнителни облигации от първи ред (АТ1) са клас облигации, емитирани от банки. След глобалната финансова криза от 2007-2008 г. се смяташе, че банките трябва да работят с по-голям дял собствен, постоянен капитал, за разлика от заетия капитал. Този постоянен капитал се нарича капитал от първи ред.

Цените на рисковия банков дълг в Европа се сринаха след поглъщането на Credit Suisse от UBS, което доведе до заличаване на облигации AT1 на Credit Suisse за 17 млрд. долара.

Европейските финансови регулатори посочиха, че не са съгласни с този подход.

"Обикновените капиталови инструменти са първите, които поемат загубите и едва след пълното им използване ще се изисква обезценяване на облигациите АТ1", се подчертава в специално изявление от днес на Европейската централна банка.

По този начин ЕЦБ потвърди, че притежателите на базов собствен капитал от първи ред (CET1) на банка от еврозоната, която евентуално се окаже в криза, подобна на тази с Credit Suisse Group, ще понесат загуби преди притежателите на облигации AT1.

Въпреки това швейцарските власти избраха да отпишат облигациите AT1 на Credit Suisse, оценени на 17 милиарда долара, което ги направи безполезни и остави притежателите на облигации AT1 без компенсация при поглъщането на  банката от UBS Group. От друга страна, акционерите в Credit Suisse ще получат 3 милиарда швейцарски франка като част от споразумението по банковото поглъщане.

В днешното си изявление ЕЦБ подчерта, че "европейският банков сектор е устойчив, със стабилни нива на капитал и ликвидност" и че "AT1 ще остане важен компонент от капиталовата структура на европейските банки".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна