Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творчеството на Апостол Карамитев представено в изложба

Снимка: БГНЕС

През 2023 г. се навършват 100 години от рождението на Апостол Карамитев, като по този повод на 23 март пред Народния театър се открива документална изложба. Тя е озаглавена "Апостол Карамитев - актьорът рицар" и в нея 28 табла разказват за живота и творчеството на незабравимия български актьор. Подробности пред Радио София разказа Тинка Николова, експерт "Театър и театрален архив на САБ" и куратор на експозицията.

По думите й идеята за тези изложби се е родила през 2013 година и е продължение на идеята на Христо Мутафчиев и тогавашния директор на Държавния архив да се презентират авторитетни и обичани артисти от българския теарътр и кино. За проекта са използвани документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на САБ, Народния театър "Иван Вазов", Българска национална филмотека, държавна агенция "Архиви", както и личния архив на актьора със съдействието на неговия син Момчил Карамитев. Експозицията проследява творческия път на Апостол Карамитев, който въпреки, че е кратък има голям принос към театралното и кино изкуство.

"Акцентите са наистина в големите му роли, като не пренебрегваме и по-малките. Това са снимков материал от сценичните версии, които са с програма, която създава образ на спектакъла, а където е имало интересни отзиви от критиката са подбрани моменти и от това. Също така със съдействието на Държавния архив имаме една снимка от "Ромео и Жулиета", която е разписана към един режисьор. Общо взето за жалост личният архив не беше много богат, но това е характерно за актьорите, че те не са запазвали много това, с което са разполагали", посочи Николова.

Някои от артистите, които са били представени в предни експозиции са Чочо Попйорданов, Велко Кънев, Петя Герганова и Стоянка Мутафова. На 1 април ще бъде излъчен и документален филм посветен на Апостол Карамитев, който ще е с вход свободен. Изложбата ще продължи до 2 април 2023 г.  

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!