Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Ръководство за оцеляване" – така Гутериш определи доклада на ООН за промените в климата

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.
Снимка: Ройтерс

"Ръководство за оцеляване" – така генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи новия доклад на организацията за промените в климата. В него се казва, че чистата енергия и технологиите могат да бъдат използвани, за да се избегне нарастващата климатична катастрофа. 

На среща в Швейцария климатолози предупредиха, че поставената цел от ограничаване на увеличаването на температурата до градус и половина вероятно няма да бъде постигната, тъй като светът вече е по-топъл с 1,1 градус по Целзий. Границата от градус и половина се очаква да бъде премината следващото десетилетие.

В доклада се описва как бързото прекратяване на употребата на изкопаеми горива ще помогне за избягването на най-пагубните ефекти от промените в климата. В коментара си на доклада генералният секретар на ООН Гутериш призова всички държави по света в следващото десетилетие да ограничат вредните си емисии.

Очаква се също така природните бедствия да се случват по-често – големите наводнения по крайбрежните зони например вече ще са годишно явление, вместо да се случват един път на век, както в миналото.  

Положителните точки в доклада са, че затоплянето на земната атмосфера с повече от градус и половина не означава апокалипсис и може да бъде само временно. Учените са оптимисти за това, че могат да бъдат постигнати драматични промени за кратко време, като посочват падането на цените на енергията от възобновяеми източници.

Освен това, пишат те, промените в диетата на хората и преминаването към транспорт с ниски емисии могат също да допринесат към значително намаляване на емисиите в много сектори.  

Докладът е изготвен от междуправителствения панел по промените в климата – научен орган, който съветва ООН по проблема с покачващите се температури и около него се обединяват всички правителства. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.