Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският лидер Си Цзинпин е в Русия, официалните разговори започват утре

Президентите на Русия Владимир Путин и Китай Си Цзинпин се се ръкуват при срещата си Кремъл, Москва, 20 март 2023 г. C
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Китайската народна република Си Цзинпин е на тридневно държавно посещение в Москва. В Кремъл той се срещна на четири очи с президента Владимир Путин, който изрази готовност да обсъди китайския мирен план за Украйна. Официалните руско-китайски преговори започват утре.

От пресслужбата на Кремъл разпространиха кадри от началото на неформалната среща между Путин и Си, която се проведе днес. Срещата между двамата лидери продължи повече от четири часа. Руският президент поздрави китайския си колега за преизбирането му начело на Китайската народна република и добави:

"Това стана възможно, защото китайският народ оцени по достойнство вашата работа през предходното десетилетие. През последните години Китай направи колосален пробив в развитието си. В целия свят това предизвиква неподправен интерес и ние даже малко ви завиждаме". 

В отговор Си Цзинпин изрази увереност, че руският народ ще подкрепи Владимир Путин на президентските избори догодина. 

Владимир Путин каза още, че се е запознал внимателно с китайския мирен план за Украйна и изрази готовност да го обсъди: 

"Знаем, че изхождате от принципите на справедливостта и основополагащите положения на международното право за неделима безопасност на всички страни. Вие знаете също така, че винаги сме открити за преговори", каза руският лидер във връзка с публикуваната в края на февруари “Позиция на Китай по политическото регулиране на украинската криза"

По-рано Путин заяви, че Русия е готова да предостави безплатно зърното си на най-нуждаещите се страни, дори да не се съгласи с продължаването на "зърнената сделка", която изтича след 60 дни. Междувременно Следствения комитет на Русия започна наказателно производство срещу прокурора от Международния наказателен съд в Хага Карим Ахмад Хан и четиримата съдии, подписали заповедта за арест на Владимир Путин.

Това е първото посещение в чужбина на Си Цзинпин след преизбирането му на поста председател на Китайската народна република. Официалните руско-китайски преговори започват утре - първо в тесен, а след това и в разширен състав. Очаква се делегациите да обсъдят икономическото и военно-техническото сътрудничество, както и да подпишат редица двустранни документи. 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна