Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на TikTok смята, че забраната на приложението ще навреди на икономиката на САЩ

TikTok и компанията-майка ByteDance не са агент на Китай или на която и да е друга държава

Снимка: Pixabay

Главният изпълнителен директор на мобилното приложение TikTok на китайската компания майка ByteDance - Шoу Цзъ Чу е готов да свидетелства пред Конгреса на Съединените щати, за да се противопостави на предложената забрана на приложението в страната, съобщава Ройтерс.

Очаква се сингапурският предприемач да заяви пред американските законодатели, че китайското приложение за кратки видеоклипове с повече от 150 милиона американски потребители никога не е споделяло и никога няма да споделя потребителски данни от САЩ с китайското правителство.

Според него, компанията майка на TikTok - ByteDance не е собственост и не се контролира от нито едно правителство или държавна институция. "Позволете ми да заявя това недвусмислено: ByteDance не е агент на Китай или която и да е друга държава“, ще каже Чу пред комисията.

"TikTok никога не е споделял или получавал искане за споделяне на американски потребителски данни с китайското правителство, нито пък TikTok би уважил такова искане, ако някога е било отправено такова", посочва Шоу Цзъ Чу, според писмени показания, публикувани от Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите на САЩ.

Критиците на TikTok се опасяват, че неговите потребителски данни в САЩ могат да бъдат предадени на правителството на Китай от приложението и предизвикаха нарастващи призиви за неговата забрана от американските законодатели. Миналата седмица TikTok каза, че администрацията на президента Джо Байдън е поискала китайските му собственици да се откажат от дела си в приложението или то може да бъде изправено пред забрана в САЩ.

"Забраните са подходящи само когато няма алтернативи. Но ние имаме алтернатива“, се казва в показанията на Чу.

Шоу Зи Чу, изпълнителен директор на TikTok

В подготвените си бележки той подчертава потенциалното отрицателно икономическо въздействие на подобна забрана, заявявайки, че тя ще навреди на американския бизнес и ще навреди на икономиката на САЩ.

"Ние не вярваме, че забрана, която вреди на американския малък бизнес, вреди на икономиката на страната, заглушава гласовете на над 150 милиона американци и намалява конкуренцията на все по-концентрирания пазар, е решението за справяне с един проблем“, заключава Шoу Цзъ Чу.

Свидетелството на TikTok пред Конгреса в четвъртък идва на фона на нарастващите призиви приложението за кратко видео да бъде забранено в цяла Америка и служи като едно от най-подробните опровержения на китайската компания на обвиненията срещу нея.

TikTok заяви, че е похарчил повече от 1,5 млрд. долара за това, което нарича "строги усилия за сигурност на данните" под името "Проект Тексас", като компанията се е опитала да убеди законодателите и администрацията на Байдън да подкрепят плана.

TikTok създаде дъщерно дружество със специална цел, TikTok U.S. Data Security (USDS), което в момента има близо 1500 служители на пълен работен ден и сключи договор с американската технологична компания Oracle за съхраняване на потребителските данни на TikTok в САЩ.

"Oracle вече започна проверка на източника на кода на TikTok код и ще има безпрецедентен достъп до свързаните алгоритми и модели на данни“, се казва в показанията на Чу.

Чу отбелязва, че когато процесът приключи, "всички защитени данни в САЩ ще бъдат под защитата на законите на САЩ и под контрола на ръководения от САЩ екип по сигурността. При тази структура няма начин китайското правителство да получи достъп до тях или да принуди достъп към него."

В показанията на Чу също така се казва, че 60% от компанията-майка ByteDance са собственост на глобални институционални инвеститори, включително Blackrock, General Atlantic и Sequoia, около 20% от основателите на компанията и около 20% са собственост на нейните служители, "включително хиляди американци".

В понеделник TikTok заяви, че повече от 150 милиона души в Съединените щати използват TikTok на месечна база, след като през 2020 г. обяви, че 100 милиона американци са използвали приложението.

"Докато потребителите в Съединените щати представляват 10% от нашата глобална общност, техният глас представлява 25% от общите гледания по света“, се казва в показанията на Чу.

Той също така посочва, че текущите версии на приложението не събират точна или приблизителна GPS информация от потребители в САЩ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна