Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония забрани доставките на самолети и строително оборудване за Русия

Снимка: pixabay

Япония налага забрана за износ в Русия на строителна техника (хидравлични багери и булдозери), самолетни и корабни двигатели, електронно оборудване за навигация, радиостанции, самолети и космически апарати и части за тях, безпилотни летателни апарати, оптично оборудване, фотографско оборудване – това е част от списъка на стоките, публикуван от японското министерство на икономиката.

"Поради международната ситуация около Украйна нашата страна, като принос за решаването на този проблем и установяването на мир, реши да наложи забрана за стоки, които укрепват промишлената база на Русия. В съответствие с това днес бяха направени частични промени в указите за външна търговия с експортни стоки. Мерките ще влязат в сила от 7 април", заяви министерството на своя уебсайт.

Забраната обхваща например такива въздухоплавателни средства като балони, делтапланери, хеликоптери, самолети и части за тях, както и космически апарати и ракети носители. Разделът за играчките включва триколки, скутери, колички с педали, детски колички за кукли, кукли и комплекти за моделиране.

Забраната за износ обхваща също така стомана и стоманени продукти, алуминий и алуминиеви продукти, парни котли и части от тях, ковашко оборудване, генератори, транспортни средства и части от тях, оптични влакна и оптични кабели, измервателни уреди, аналитични уреди, прецизни уреди и части за тях, бинокли, оборудване за въздушна фотография, играчки.

Документите заемат общо 35 страници, включително обясненията към този пакет за експортни санкции и подробности за стоките.

Като цяло Япония е обявила санкции срещу общо 987 души от Русия, включително 304 души от новите региони и Крим, 129 организации, 12 банки, и е наложила забрана за износ от Япония на 357 организации, дружества и институции, свързани с отбраната, след налагането на санкциите. Токио също така забрани износа за Русия на полупроводници, оборудване за добив на петрол, луксозни стоки (скъпоценни камъни, скъп алкохол, луксозни автомобили), квантови компютри и 3D принтери. Бяха забранени нови инвестиции и някои финансови услуги. Имаше и забрана за внос от Русия на злато, металорежещи машини, някои видове дървесина и водка.

Информацията е на БГНЕС.
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени