Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За уеб достъпността като професионално занимание и лична мисия

Исмаил Исмаил е специалист в изработката на уеб сайтове и онлайн магазини с фокус върху тяхната web достъпност. Сайтове, които да бъдат удобни за самостоятелно ползване от хора със зрителен дефицит. Занимава се със софтуерно тестване на web достъпност от 7 години, а за разработката на сайтовете си предпочита Word Press - най-популярната платформа за управление на съдържанието на сайтове с отворен код и безплатни базови функции. В ефира на „Нашият ден“ Исмаил споделя защо фокусът върху уеб достъпността е толкова важна част от неговата работа:

„Самият аз съм с нарушено зрение и по някой път ми е трудно да оперирам с дадени уеб сайтове, особено тези в държавната администрация“.

Хората със зрителни нарушения улесняват достъпа си до интернет ресурсите с помощта на т.нар. екранни четци. В световен мащаб нивото на уеб достъпност се подчинява на стандарти, описани подробно в т.нар. WCAG - Word Content Accessibility Guide.

Постепенно от препоръчителни, те стават задължителни на все повече места по света. „Примерно, да бъдат описани бутоните на сайтовете, където пише „вход“, където пише „затвори“. Да бъдат описани потребителските полета като „потребителско име“ и „парола“. Или да бъдат описани адекватно самите изображения“.

Впечатленията на Исмаил са, че в България страниците на държавните институции, които би трябвало да са достъпни за всички, имат доста слаби места по отношение на уеб достъпността.

„Наскоро отварях сайта на НОИ по лична работа. Наложи ми се да ползвам екранен четец и имаше неописани бутони, неописани падащи менюта и т.н. Друг сайт, който гледах неотдавна е един, който направиха с цел за да се сравняват цени на продукти. И там има доста какво да се желае. По отношение на информацията например, която се изобразява чрез графики. Аз като слабо зрящ мога да си увелича екрана и да го видя. Но хората, които са незрящи не могат да разчетат диаграмите“.

От тази гледна точка платфомата Word Press се оказва изключително благодатна за проектиране на страници с уеб достъпност, защото според Исмаил там има много теми, в които тези функции за достъпност са вградени.

Допълва, че преди 2 години Word Press общността взема решение, че за да може дадена тема визия за сайт да присъства в тяхното хранилище, тя трябва да притежава минимум 2A ниво на уеб достъпност.

„Всички мои разработки, които правя за клиенти се стремя да са 95-100% уеб достъпни“, споделя Исмаил и уточнява обаче, че не всички български клиенти съзнават колко важна е уеб достъпността:

„за разлика от Европа и Щатите, където осъзнават, че ако онлайн магазинът им е уеб достъпен ще имат повече клиенти, повече продажби, и така“.

Името на Исмаил е синоним на всеотдайност сред Word Press общността у нас. Той е изключително активен в споделянето на опит на различни дигитални събития и в доброволческото оказване на помощ. Старае се непрекъснато да добавя личен принос към развитието на общността чрез преводи на български език и поправка на различни бъгове.

„Това е хубавото в цялата тази „open source” философия на продуктите с отворен код, че всеки помага с каквото може. Не търси някаква облага, а прави това едновременно и за себе си, и за развитието на общността“.

Целия разговор с Исмаил Исмаил можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна